Fem frågor till vår nya ordförande

Fem frågor till vår nya ordförande

Jacob Burenstam Linder. Så heter Swedish Softwares nyvalde ordförande. Han har tidigare varit styrelseledamot i föreningen och efterträder Stina Åkesson. Nedan kan du läsa mer om Jacob, vad han vill arbeta för och hur han ser på framtiden.

Vem är Jacob Burenstam Linder?
– Jag är 33 år och uppvuxen i Stockholm. Därefter blev det studier i datateknik vid Lunds Tekniska högskola. Efter det har jag haft olika roller, såsom arbete på tech-startup, teknikchef på e-handelsbolag, innovationsprojekt på Randstad och produktchef på Howwe. Jag har även startat egna bolag, först i form av ett läxhjälpsbolag med digital matchning. Längre fram drog jag i gång Just Arrived – ett digitalt bemanningsföretag som matchar nyanlända och jobbmöjligheter. Och nyligen startade jag tillsammans med fyra kompisar techbolaget Amplify Labs. Vi skapar SaaS-produkter som bland annat riktar sig mot underhållningsindustrin.

Vilken fråga tycker du är viktigast för Swedish Software just nu?
– Hur techföretag hanterar personuppgifter på bästa sätt efter Schrems II-domen. Vad är det som gäller? Vad får man göra – och inte göra? Dessa frågor behöver besvaras. Swedish Software har en stor och viktig uppgift när det gäller att visa vägen genom paragrafdjungeln.

Hur kan föreningens avtal bli ännu bättre och mer användbara för medlemmarna, som du ser det?
Avtalen är kärnan i Swedish Softwares erbjudande. De är balanserade och täcker tillsammans in det mesta som ett techföretag behöver ha koll på inom juridik. Jag upplever även att medlemsföretagen är nöjda med föreningens avtal. En möjlighet är att komplettera varje avtal med en separat kommunikativ guide eller introduktion som underlättar för medlemmarna. Den kan innehålla en sammanfattning i punktform, några rader om hur avtalet används och så vidare.

Vad tycker du om föreningens övriga utbud, såsom webinar och avtalsskola?
– Webinaren är bra. Jag tror på att skapa ett bibliotek med inspelade föredrag som medlemmarna kan ta del av när de själva vill. Webinaren kan placeras på den del av webbplatsen som bara medlemmar har tillgång till. Avtalsskolan behöver jag sätta mig in i mer innan jag har åsikter om den.

 Hur skulle du vilja att Swedish Software ser ut och verkar om fem år?
– Då har vi betydligt fler medlemsföretag än i dag, vilket gör oss ännu starkare. Dessutom har vi flera prospekts, det vill säga företagare som visar intresse för att för att bli medlemmar. Deras nyfikenhet på föreningen har uppstått dels eftersom vi har ett starkt erbjudande, dels eftersom vi når fram med budskapet om att ett medlemskap sparar tid, energi och pengar – resurser som den enskilde techföretagaren i stället kan lägga på att utveckla den egna verksamheten.